Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-05-08@10:37:31 GMT

نگاهی به طرح رتبه بندی معلمان مزایا و معایب آن

تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۷۵۶۵۵

نگاهی به طرح رتبه بندی معلمان مزایا و معایب آن

وزیر آموزش و پرورش از آغاز رتبه‌ بندی معلمان از ۲۶ مرداد و پرداخت بخشی از مطالبات معلمان به صورت علی‌الحساب خبر داد. یکی از جمله مسائل بحث برانگیز در حوزه آموزش و پرورش و تعلیم و تربیت کشور مسئله رتبه بندی معلمان است طرحی که طرفداران و منتقدان جدی خود را به همراه دارد. در اینجا به بررسی جزئیات این طرح، مزایا و معایب به آن می‌پردازیم تا خوانندگان گرامی با طرح جدید آموزش و پرورش در حوزه معیشتی معلمان بیش از پیش آشنا شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


رتبه‌بندی معلمان، وزیر آموزش و پرورش در حساب رسمی توئیترش اعلام کرد که بعد از فراز و نشیب زیاد و با وجود سختی‌های بودجه برای سال ۹۸، اعتبار رتبه‌بندی در لایحه گنجانده شد. خبری که با واکنش مثبت معلمان مواجه شد چرا که چند سالی است که زمزمه‌هایی برای سروسامان دادن به حقوق معلمان در قالب طرح رتبه‌بندی مطرح می‌شود. طرحی که می‌خواهد تفاوت حقوق معلمان را با سایر کارمندان دولت کم کند و در سوی دیگر انگیزه‌ای باشد برای ارتقای توانمندی‌های معلمان در مدارس. با این حال اجرای نظام رتبه‌بندی معلمان برای مسئولان آموزش و پرورش چندان آسان هم نبود.   از اجرای فاز اول این طرح سه سال است که می‌گذرد، تا حالا آن‌ها دلایل اجرایی نشدن هرساله این نظام را کمبود اعتبار و بودجه می‌دانستند. با این حال آن‌طور که معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش می‌گوید برای رتبه‌بندی ۲ الزام وجود دارد، نخست آنکه رتبه‌های حرفه‌ای و امتیازات مربوط به هر رتبه را در قالب قانون از مجلس اخذ کنیم. همچنین نحوه اجرای طرح باید از سوی دولت مشخص شود که هر کدام از این موارد ممکن است در دولت و مجلس با تغییراتی همراه شوند. تا زمانی که قانون نهایی رتبه‌بندی معلمان را نداشته باشیم نمی‌توانیم درباره بار مالی آن تصمیم گیری کنیم و هرگونه پیش‌بینی برای اعتبار مورد نیاز اجرای این طرح در شرایط فعلی برآورداولیه هست که نمی‌توان آن را قطعی دانست.   در طرح رتبه‌بندی معلمان ۵ رتبه حرفه‌ای تعریف شده است که برآورد مالی برای اجرای آن صرفاً گمانه‌زنی است؛ این طرح هم‌اکنون در کمیسیون اجتماعی دولت در حال بررسی است و منتظر پاسخ سازمان امور اداری و استخدامی و برنامه و بودجه هستیم تا به نتیجه نهایی برسیم. سازوکار افزایش حقوق معلمان به تصویب نرسیده است. هنوز سازو کار‌های افزایش حقوق معلمان به تصویب نرسیده است و هنوز معلوم نیست کدام معلمان با چه ویژگی‌هایی می‌توانند از مزایای نظام رتبه‌بندی استفاده کنند. با این همه آن‌طور که مسئولان آموزش و پرورش می‌گویند این طرح فقط برای افزایش حقوق معلمان نیست، بلکه ارتقای شایستگی‌ها و توانمندی‌های معلمان مورد نظر است. موضوعی که شهرام جمالی فعال حقوق معلمان بر آن هم تأکید می‌کند: آن‌طور که مسئولان سازمان برنامه و بودجه اعلام کردند چیزی در حدود ۲ هزار میلیارد تومان برای اجرای طرح رتبه‌بندی معلمان درنظرگرفته شده است.   طرح رتبه‌بندی معلمان بر اساس سند تحول بنیادین نظام آموزشی یکی از موضوعات مهمی است که در راستای ارتقای شایستگی حرفه‌ای معلمان باید به مرحله اجرا درآید.

لایحه نظام رتبه‌بندی معلمان پس از ۲ ماه بررسی اواخر آبان ماه سال گذشته در آخرین نشست تخصصی کمیسیون امور اجتماعی و دولت الکترونیک دفتر هیات دولت به تصویب رسید. طرح رتبه‌بندی معلمان بر اساس سند تحول بنیادین نظام آموزشی یکی از موضوعات مهمی است که در راستای ارتقای شایستگی حرفه‌ای معلمان باید به مرحله اجرا درآید. لایحه رتبه‌بندی معلمان به منظور ایجاد ساز و کار‌های لازم برای ارتقای شایستگی‌های حرفه ای، منزلت و مرجعیت علمی و اجتماعی معلمان و افزایش انگیزه در راستای ارتقای فعالیت‌های آموزشی و پرورشی آنان تهیه شد. با طرح رتبه‌بندی معلمان، رتبه‌های حرفه‌ای برای طبقه بندی معلمان در نظر گرفته می‌شود و بر اساس هر رتبه، ضرایبی در امتیازات شغل و شاغل و در نتیجه حقوق و مزایا برای آنان لحاظ می‌شود. طرح رتبه‌بندی معلمان تا هفته آینده اجرا خواهد شد و حقوق معلمان باتوجه به آن تغییر خواهد کرد.

در این خصوص، یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش با حضور در شبکه افق و در آستانه هفته دولت درباره اقدام تحولی خاص در دوره مدیریتش اظهار داشت: رهبری در دیدار با معلمان در اردیبهشت ماه فرمودند از اجرای سندتحول ناخرسند هستند. در راستای اجرای سندتحول بنیادین، اولین اقدام تحولی ما تحول در مرکز ثقل آموزش و پرورش یعنی تربیت معلم است.

وی اذعان کرد: تربیت معلم بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارد که در ابتدای دهه ۹۰ تبدیل به دانشگاه فرهنگیان شد، اما دستخوش حوادثی شد که باید آن‌ها را ترمیم می‌کردیم. نسبت استاد به دانشجو یک به ۱۱۰ بوده است.

۱۰۰۰ دکتر معلم برتر جذب دانشگاه فرهنگیان می‌شوند

نوری با اشاره به اینکه در برنامه ششم این نسبت باید یک به ۲۰ باشد تصریح کرد: اولین اقدام، دریافت مجوز و موافقت با جذب هیئت علمی و ترمیم این نسبت با همکاری وزارت علوم است. براین اساس ۱۰۰۰ دکتر معلم را جذب دانشگاه می‌کنیم. ۳۰۰ نفر دیگر از نخبگان نیز وارد دانشگاه فرهنگیان می‌شوند. البته دریافت مجوز‌ها زمان‌بر است. حدود ۵۶۰۰ دکترمعلم داریم که از بین این‌ها ۱۰۰۰ دکترمعلم برتر جذب دانشگاه فرهنگیان می‌شوند.

وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: رشته‌های خاصی، چون آموزش معلم چندپایه، بهداشت مدارس و چندمهارتی نداشتیم که برنامه ریزی برای تربیت دانشجومعلمان در چنین رشته‌هایی در حال انجام است.

نوری با تاکید بر اینکه دانشگاه فرهنگیان برای تحول بنیادین، ماموریت گرا شد، در پاسخ به پرسشی درباره رتبه بندی معلمان نیز گفت: معلم، محور تحول است. یکی از کار‌هایی که باید برای معلم انجام شود این است که او را در شرایطی قرار دهیم که بتواند بر کیفیت آموزش بیفزاید.

پرداخت علی‌الحساب بخشی از مطالبات

وی سیر تصویب و ابلاغ رتبه بندی را مرور کرد و گفت: تصویب آیین نامه با کش و قوس‌هایی مواجه شد و ایراداتی به آن در هیئت تطبیق مجلس وارد و اصلاح شد که ۱۵ مرداد آیین نامه اصلاحی رتبه بندی نیز ابلاغ شد. سامانه رتبه بندی از امروز باز شده که برای تعدادی از همکاران به صورت آزمایشی کار را انجام دهیم تا مشکلاتش کمتر شود و از ۲۶ ام همین ماه، سامانه برای مراجعه همکاران باز خواهد شد.

نوری افزود: برای اینکه تاخیری نداشته باشیم با سازمان برنامه صحبت کردیم تا بتوانیم بخشی از مطالبات همکاران را – زمان اجرای قانون از ۳۱ شهریور ۱۴۰۰ است به صورت علی الحساب بپردازیم تا این انتظار به گونه‌ای پاسخ داده شود تا زمانی که رتبه‌ها مشخص شوند که البته خیلی دور نخواهد بود.

وزیر آموزش و پرورش بابت تاخیر ایجاد شده برای رتبه بندی عذرخواهی کرد.

۱.۵ ماه؛ حداکثر مدت زمان رتبه‌بندی هر معلم

وی ادامه داد: رتبه بندی امری زمانبر است. اگر تاریخ اعلام کنیم و تاخیر شود انتظار ایجاد می‌شود. البته از این تاخیر عذرخواهی می‌کنم، چون عده‌ای مشمول نبودند که با رفع ایرادات وارد طرح شدند و دایره شمولش بیش از ۸۰۰ هزار نفر است. تلاش می‌کنیم کار را با سرعت انجام دهیم. به تدریج مطالبات را هم شروع به پرداخت می‌کنیم.

وزیر آموزش و پرورش درباره زمان دقیق اجرای رتبه بندی گفت: زمانبندی رتبه بندی اینگونه است که فرایند از ۲۶ ام مرداد شروع می‌شود. این فرایند برای هر فردی قاعدتا حداقل یک ماه است و نباید از زمان شروع کار، برای هر فرد بیش از ۱.۵ ماه به طول بینجامد.

نوری درباره حقوق پایین معلمان و دغدغه معیشتی قشر فرهنگی گفت: ادراک نابرابری منفی واکنش‌های رفتاری‌های خوبی نخواهد داشت. هرچند در عملکرد معلمان اثری نداشته و آن‌ها اینگونه نیستند. ما نباید اجازه دهیم ادراک نابرابری اتفاق بیفتد. مواردی، چون بیمه تکمیلی و رتبه بندی در راستای جبران همین دغدغه معیشتی در دستورکار قرار گرفته و دولت هم برنامه‌هایی برای عادلانه سازی پرداختی کارمندان دارد.

وی تغییرات در بیمه تکمیلی فرهنگیان و احیای مسابقات ورزشی فرهنگیان را به عنوان دیگر اقدامات این وزارتخانه در یک سال اخیر برشمرد و در پاسخ به پرسشی درباره نظارت بر مدارس غیردولتی گفت: سه دسته مدرسه دولتیِ عادی، دولتیِ خاص و غیردولتی داریم. شهریه غیردولتی اعلام شده و اگر تخلفی رخ داد مردم می‌توانند گزارش کنند.

شهریه مدارس غیردولتی، نرخ ثابتی نیست

وزیر آموزش و پرورش اذعان کرد: شهریه مدارس غیردولتی، نرخ ثابتی نیست و بر حسب شاخص‌های مختلف، متفاوت است. طرحی برای شفاف سازی مالی شهریه مدارس غیردولتی و ضرورت برخورداری از حساب واحد مدرسه برای واریز شهریه در دست بررسی و تصویب قرار دارد.

نوری ادامه داد: گزارش تخلفات حتما رسیدگی می‌شوند و اثر دارند و تاکنون بیش از ۴۰ مدرسه توقف فعالیت پیدا کرده‌اند.

وی با اشاره به شهریه مدارس دولتی خاص گفت: مدارس سمپاد نیز حق ثبتی هنگام ثبت نام می‌گیرند که میانگین کشوری حدود سه میلیون تومان است، البته ۴۰ درصد دانش آموزان مشمول تخفیف شهریه شده‌اند، از تخفیف کلی تا تخفیف بخشی از مبلغ حق ثبت؛ تدابیری برای دهک‌های پایین و معافیت آن‌ها از پرداخت شهریه اندیشیده شده تا از سال آینده عملیاتی شود. ۳۰ درصد اولیایشان زیرخط فقر و همکاران فرهنگی ما هستند.

نوری خاطرنشان کرد: به طور کلی “کمک به مدرسه” هنگام ثبت نام اختیاری است و دانش آموزی نباید به علت ناتوانی در پرداخت هزینه‌ها از مدرسه بازبماند.

نظر “نوری” در خصوص طبقاتی شدن آموزش در کشور

وزیر آموزش و پرورش درباره نقش مدارس غیردولتی در دامن زدن به طبقاتی شدن آموزش گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد وجود مدارس غیردولتی، از نظر کمی کمکی به آموزش و پرورش است، اما به طور کلی ایجاد طبقاتی شدن آموزش در پژوهش‌ها مورد اشاره قرار گرفته است. در دنیا مدارس ابتدایی غیردولتی یا خصوصی، به ندرت داریم. ما هم بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی از خصوصی شدن، مستثنی هستیم، این موضوع جدی است و باید روی آن بحث جدی داشته باشیم.

نوری ادامه داد: البته تعدادی مدارس، غیرانتفاعی هستند و نفع اقتصادی نمی‌برند، تعدادی هم وابسته به دستگاه‌ها هستند، اما گروهی از مدارس به سمت بنگاه داری رفته‌اند و خصوصی شده اند و مغایر تعلیم و تربیتی است که ما انتظار داریم و توصیه کرده‌ایم رویکرد‌های خود را تغییر دهند.

۷۵ درصد قبولی‌های کنکور امسال از دانش‌آموزان مدارس دولتی بودند

وی درباره سهم مدارس غیردولتی در کسب رتبه‌های برتر کنکور گفت: خبری که در جامعه پخش شد آمار و ارقامش به گونه‌ای درج شد که به نظر رسید مدارس غیردولتی بالاترین میزان و درصد قبولی در کنکور را داشته اند. در حالی که سال گذشته مدارس نمونه دولتی که ۵۰ درصد روستایی و شبانه روزی هستند نتایج قبولی کنکورشان بیش از مدارس غیردولتی بود و امسال هم ۷۵ درصد قبولی‌های ما از مدارس دولتی بودند. در جامعه تصور می‌شود که مدارس نمونه دولتی و سمپاد، خصوصی اند در حالی که دولتی هستند.

نوری افزود: سوگیری نسبت به هیچ کدام از مدارس به عنوان وزیر ندارم، اما ذهنیتی برای مردم ایجاد کردند که مدارس سمپاد، خصوصی هستند در حالی که این‌ها مدارس دولتی‌اند.

وزیر آموزش و پرورش در خاتمه سخنانش گفت: رتبه بندی مدارس را بر اساس الگویی برگرفته از مبانی سندتحول بنیادین از سوی مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزش در دست انجام داریم. حرکت به سمت تحول آغاز شده است.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: رتبه بندی رتبه بندی معلمان رتبه اعتباری رتبه بندی معلمان رتبه ایران وزیر آموزش و پرورش طرح رتبه بندی معلمان دانشگاه فرهنگیان ارتقای شایستگی مدارس غیردولتی تحول بنیادین شهریه مدارس مدارس دولتی حقوق معلمان بر اساس حرفه ای رتبه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۷۵۶۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استان بوشهر رتبه ۱۳ کشور در کنکور سراسری را دارد

به گزارش خبرنگار مهر، علی موحدی صبح سه‌شنبه در همایش تجلیل از معلمان نمونه استان بوشهر اظهار کرد: بسیار خوشحال و مسرورم که در هفته بزرگداشت مقام معلم از این اجتماع نورانی مراتب قدردانی از جامعه بزرگ فرهنگیان تقدیر و از زحمات ارزشمند و ایثارگری همکاران در صف و ستاد تشکر می‌نمایم.

وی بیان داشت: امروز ما قدردان همه معلمان ایران اسلامی هستیم که به یقین با وجود آنان هر پیشرفتی که در کشور است، حاصل شده است.

مدیر کل آموزش و پرورش استان بوشهر با کسب اجازه از معلمین خود که در همایش حضور داشتند گفت: از معلمان خودم که در جلسه حضور دارند جهت صحبت اجازه می‌گیرم و از همه آن‌ها که با دلسوزی به من آموزش دادند تشکر و قدردانی می‌کنم.

وی با اشاره به دیدار ١٢ اردیبهشت ماه خود و معلمان با مقام معظم رهبری بیان کرد: کاش همه مثل ولی امر مسلمین قدر آموزش و پرورش را می‌دانستند چرا که ایشان با تولید کننده خواندن آموزش و پرورش خط بطلانی بر نگرش‌ها و دیدگاه‌های مصرفی نسبت به آن کشیدند و فرمودند نظام تعلیم و تربیت تنها دستگاه تولید کننده است و همه دستگاه‌ها از تولید منابع انسانی و دسترنج معلم بهره می‌گیرند.

موحدی ادامه داد: اگر همه قدر معلم را اینگونه می‌دانستند آن روز، روز اوج عظمت آموزش و پرورش است.

وی با اشاره به اینکه گفتمان ما در استان بوشهر ایجاد و تقویت نگاه ویژه نسبت به آموزش و پرورش است خاطرنشان کرد: گفتمان ما در استان ایجاد این نگاه است که آموزش و پرورش برای همه و همه برای آموزش و پرورش باید باشد؛ و ما بر این موضوع اصرار ورزیدیم.

مدیر کل آموزش و پرورش استان بوشهر ضمن سپاس و قدردانی فراوان از حمایت‌ها و نگاه ویژه استاندار به آموزش و پرورش گفت: روزهای پایانی سال گذشته استاندار بوشهر سال را سال آموزش و پرورش نام نهادند تا همه ظرفیت‌ها را به سمت آموزش و پرورش هدایت کنند.

موحدی افزود: در راستای این توجه ٢ هزار و ۵٠٠ میلیارد به صورت صد در صدی به آموزش و پرورش اختصاص یافته است.

وی با برشمردن اقدامات آموزش و پرورش استان بوشهر در دولت مردمی آیت الله رئیسی بیان کرد: در حوزه افزایش سرانه ورزشی ۵٠ زمین چمن مصنوعی و ٣٠ کلاس درس تربیت بدنی کار شده است.

مدیر کل آموزش و پرورش استان بوشهر همچنین تصریح کرد: قریب به ٧٠ هکتار از زمین‌ها و فضای آموزشی از بنیاد مستضعفان بعد از ۴٠ سال به آموزش و پرورش انتقال مالکیت پیدا کرد.

وی ادامه داد: در حوزه آموزش نیز رتبه کنکور اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر در بین ۳۲ اداره کل، رتبه١٣ کشوری است.

موحدی خاطرنشان کرد: در ارزیابی وزارت آموزش و پرورش، آموزش و پرورش استان رتبه ۶ کشوری را کسب کرد که این رتبه و همه اقدامات انجام شده همه و همه حاصل و مرهون کار و زحمات فرهنگیان استان است.

کد خبر 6099326

دیگر خبرها

  • جذب ۱۵۰۵ معلم جدید در کردستان
  • تبدیل وضعیت شغلی فرهنگیان با جدیت دنبال می‌شود
  • استان بوشهر رتبه ۱۳ کشور در کنکور سراسری را دارد
  • استاندار زنجان: به آموزش و پرورش بی‌توجه بود‌ه‌ایم
  • جذب در آموزش و پرورش بر مبنای سوابق آموزشی معلمان
  • پیشرفت و تغییر در جامعه از خط سیر مدرسه و معلم می‌گذرد
  • سابقه زیاد همکاری با آموزش و پرورش، از اولویت‌های جذب معلمان است
  • تجليل از معلمان بازنشسته و نمونه آموزش و پرورش کيش
  • ۶۰ هزار میلیارد تومان برای قانون رتبه‌بندی معلمان هزینه شد
  • ۵۷۰ هزار معلم به نظام رتبه بندی اعتراض کردند